Kvinne som setter maskinoppvaskmiddel i en dispenser.

God kjøkkenhygiene: hvordan velge de beste produktene for maskinoppvask

Å sikre at servise og bestikk er ordentlig vasket opp, er like viktig som maten du serverer. Kjemikalier som brukes i profesjonell maskinoppvask må garantere et rent resultat, uten at det går på bekostning av lettvinthet eller tid. Kiilto tilbyr et bredt utvalg av effektive, men miljøvennlige oppvaskmidler, som sikrer at oppvasken din vil imponere både kunder og helseinspektører. Les denne guiden for å forstå hvilke produkter som er best for akkurat ditt kjøkken.

Faktorer for optimal kjøkkenhygiene

Flere faktorer må vurderes for å oppnå et hygienisk resultat ved oppvask:

 • Tid
 • Temperatur
 • Oppvaskmaskinens mekanismer
 • Kjemisk reaksjon

Når du vasker opp med maskin er det ditt ansvar å sørge for god kjøkkenhygiene, ved at riktige vaskemidler tilsettes prosessen. Det beste oppvaskmiddelet for nettopp ditt kjøkken avhenger av faktorer som vannkvalitet og type kjøkkenutstyr, samt preferanser som lettvinthet og miljøpåvirkning.

Valg av maskinoppvaskmiddel og skyllemiddel

Vanligvis krever maskinvask to typer oppvaskmidler; et vaskemiddel for å oppnå renhet, og et skyllemiddel som fremskynder tørketiden og gir prikken over i-en for en plettfri oppvask. Den varme temperaturen på skyllevannet sørger for at oppvasken blir desinfisert.

Dette bør vurderes når du velger midler for oppvask:

 • Type oppvaskmaskin
 • Installasjonskrav
 • Lokale vannforhold
 • Størrelse på kjøkkenet
 • Tilgjengelig plass for oppbevaring
 • Sikkerhet
 • Brukervennlighet
 • Miljøpåvirkning
 • Pris
 • Tilgjengelighet hos distributøren

Flytende maskinoppvaskmiddel

Produktet Kiilto Restia 5 l skyllemiddel som står på en kjøkkenbenk.
Kiilto Pro Restia skyllemiddel

Flytende maskinoppvaskmidler og skyllemidler kommer i forskjellige størrelser, fra små 5-liters beholdere til store dunker på 200 liter (f.eks. Kiilto MD Restia). Hos oss finner du et alternativ for alle kjøkkenredskaper og vannkvaliteter. De store beholderne er et økonomisk alternativ til større industrikjøkken. Basert på tilpasset dosering, pumpes væsken direkte inn i vasketanken hvor den blandes med varmt vann.

Kiiltos produkter inkluderer mange miljøvennlige alternativer, som Kiilto Pro MD Green for oppvask og Kiilto Pro Restia for skylling.

Oppvaskmidler i fast form

Kvinne som setter Kiilto Pro MD Block maskinoppvaskmiddel i en dispenser.

For de som setter pris på en sikker, lettvinn og nøyaktig måte å dosere kjemikalier på, tilbyr den svanemerkede Kiilto Pro MD Block-serien vaskemiddelkonsentrat i fast form. Også her finner du produkter for ethvert vannforhold i et profesjonelt kjøkken. Dispenserne installeres på vegg ved siden av oppvaskmaskinen, noe som gjør MD block-serien til et ideelt valg for små anlegg med hette- eller tunelloppvaskmaskin.

Andre kjemikalier for maskinoppvask

I tillegg til de vanlige produktene for maskinoppvask, tilbyr Kiilto også spesialiserte kjemikalier som er utviklet for å utføre spesifikke funksjoner i oppvaskprosessen.

Desinfiserende rengjøring av oppvaskmaskin

Regelmessig desinfiserende rengjøring av oppvaskmaskinen hindrer uønskede bakterier og mugg fra å dannes. For eksempel kan bakterier legge seg på de indre overflatene av lukene, fordi varmt vann ikke er i kontakt med dem under normal oppvasksyklus. Oppvaskmaskinprodusenter anbefaler ofte å bruke ikke-skummende, alkoholbaserte midler for desinfiserende rengjøring. Kiilto Pro Antibact er et slikt desinfiserende rengjøringsmiddel.

Bløtleggingsmiddel

Hvis det er for mye matrester på oppvasken før den settes i maskinen, kan det føre til tilstopping av filtre, dyser og vaskearmer. Bløtleggingsmidler løsner og fjerner matrester og proteiner fra forskjellige materialer, som rustfritt stål, bestikk og porselen, før selve oppvasken finner sted. Kiilto tilbyr bløtleggingsmiddelet Kiilto Pro Active Dip, et klor- og støvfritt middel med blekende effekt. Dette kan også brukes for rengjøring av de indre delene av oppvaskmaskinen.

Avkalking

Oppvaskmaskinens evne til å oppnå optimal oppvarmingstemperatur kan hemmes av at det dannes kalk rundt varmeelementene. For å sikre at vaskemaskinen din fungerer best mulig og at du får et rent resultat, er avkalking viktig. Avkalking bør skje med jevne mellomrom. Til dette formålet anbefaler vi Kiilto Pro Kalk, et sterkt surt middel som effektivt fjerner avleiringer.

Anbefalinger og råd fra våre eksperter

Uansett hvor tiltalende menyen din er, er et skittent servise og dårlig kjøkkenhygiene uheldig for bedriften; krysskontaminering er også en fare om ikke kjøkkenhygienen er god. Pålitelig oppvask er også avgjørende for jevn arbeidsflyt i et hektisk kjøkkenmiljø. Våre eksperter i Kiilto kan hjelpe deg med å finne de beste oppvaskmidlene for kjøkkenet ditt, ta seg av de nødvendige utstyrsinstallasjonene og gi deg råd om hvordan du bruker de forskjellige produktene riktig. For mer informasjon, ta kontakt med oss på ordre.no@kiilto.com eller tel +47 66 77 11 70.

Ønsker du opplæring og rådgivning til ditt storkjøkken eller spisested? Les mer om vårt hygienekonsept Eat Safe her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta aktuelle nyheter, nyttig informasjon og tips om hygiene.