Sant eller usant? Seks myter om hånddesinfeksjonsmidler

Er alle hånddesinfeksjonsmidler like? Tørker håndsprit ut huden? Bli med når vi avkrefter de vanligste mytene om håndsprit og se om du ville ha fått alle svarene riktig første gangen!

Hånddesinfeksjon er et viktig verktøy i kampen mot infeksjoner og fikk spesielt stort fokus i COVID-19-pandemien. Det er ikke bare nyttig for helsearbeidere, men også i hverdagen til andre yrkesgrupper. Det er fortsatt mange ulike oppfatninger når det gjelder hånddesinfeksjonsmidler, så vi bestemte oss for å avkrefte seks av de vanligste mytene. Vet du de riktige svarene på alle sammen?

All håndsprit er lik – sant eller usant?

Usant.

Hånddesinfeksjonsmidler har ulikheter både når det gjelder effekt og egenskaper som påvirker brukeropplevelsen.

Hver og en av oss har sannsynligvis brukt håndsprit som har luktet sterkt, tørket ut huden, eller til og med gitt hudirritasjon – men hvorfor er det slik? Årsaken kan ligge i kvaliteten på det aktive stoffet eller andre ingredienser i desinfeksjonsmiddelet. Det må imidlertid være en tilstrekkelig mengde av det aktive stoffet for at håndspriten skal ha god nok effekt.

At et desinfeksjonsmiddel har stor nok konsentrasjon av det aktive stoffet kan sikres ved å sjekke produktets dokumenterte effekt. For eksempel bekreftes effekten på virus ved testen EN 14476. Hånddesinfeksjonsmidler brukt i helsesektoren må også bestå en rekke andre godkjente tester som beviser at de har tilstrekkelig effekt.

Det er også forskjeller i sammensetningen av hånddesinfeksjonsmidler: de varierer fra flytende væske til tykkere varianter som gel. Hvis du vil unngå mye sprut og søl, er det lurt å velge en gel. I tillegg til desinfeksjonseffekten, tar kvalitetshånddesinfeksjon også hensyn til brukerkomforten.

For eksempel, Antibac® virker effektivt mot vanlige, sykdomsfremkallende bakterier og virus, samtidig som den pleier sensitiv hud uten å gå på kompromiss med brukeropplevelsen. Formelen til Antibac® Hånddesinfeksjon er spesielt utviklet for gjentatt bruk, og derfor er også brukerkomforten hensyntatt. Ved å velge en håndsprit som føles behagelig og pleiende, sørger du for at den blir brukt flittig.

All håndsprit tørker ut huden – sant eller usant?

Usant.

Kvalitetsdesinfeksjonsmidler, som Antibac®, inneholder rikelig med fuktighetsgivende og hudpleiende ingredienser som beskytter mot de uttørrende egenskapene til den aktive ingrediensen, dvs. alkohol. Takket være denne sammensetningen føles hånddesinfeksjonen behagelig selv på sensitiv hud – og regelmessig bruk kan til og med forbedre hudens tilstand over tid.

Det er imidlertid riktig at noen hånddesinfeksjonsmidler kan irritere huden, da ingrediensene i forskjellige preparater kan variere mye. Derfor er det, og spesielt for sensitiv hud, lurt å unngå produkter med tilsatt duft og samtidig være oppmerksom på pleiende egenskaper – spesielt om vinteren, når frost og tørr inneluft ytterligere stresser huden.

Håndsprit erstatter ikke håndvask – sant eller usant?

Sant.

Som en tommelfingerregel bør synlig eller merkbart skitne hender alltid vaskes først.

Bruken av hånddesinfeksjonsmidler erstatter ikke håndvask, men det komplementerer god håndhygiene effektivt, spesielt når du er på farten og vann og såpe ikke er tilgjengelig.

Håndsprit hjelper ikke mot influensa eller norovirus (omgangssyke) – sant eller usant?

Usant.

Myten om at hånddesinfeksjonsmidler har dårlig effekt på gjenstridige influensa- og norovirus er basert på strukturen til disse virusene. Norovirus mangler en lipidkappe som ville gjort det lettere for alkoholen å trenge gjennom. Influensavirus derimot, har en lipidkappe som alkohol trenger lett igjennom.

Det er imidlertid viktig å være klar over at ikke alle desinfeksjonsmidler er alkoholbaserte, og ikke alle inneholder en tilstrekkelig mengde av det aktive stoffet. Det er derfor viktig å være oppmerksom på innholdet og de aktive stoffene når man velger hånddesinfeksjonsmidler, samt produktets dokumenterte effekt. For eksempel har Antibac® Hånddesinfeksjon dokumentert effekt mot både influensa- og norovirus. Når det gjelder norovirus forutsettes det at hendene ikke er tilsølt av oppkast eller avføring, da biologisk materiale gjør det vanskelig for alkoholen å trenge gjennom til viruset.

Influensa- og norovirus smitter ikke bare via kontaktsmitte, så selv det beste hånddesinfeksjonsmiddelet kan ikke gi fullstendig beskyttelse mot dem. I tillegg til å opprettholde god håndhygiene, er rengjøring og desinfisering av berøringsflater avgjørende for å redusere infeksjoner.

Bruk av håndsprit fører til resistente bakterier – sant eller usant?

Usant.

Det finnes ingen vitenskapelig bevis som støtter påstanden – så lenge hånddesinfeksjonsmiddelet inneholder minst 60 % alkohol.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anser bruk av alkoholbaserte hånddesinfeksjonsmidler som en av de viktigste måtene å bekjempe infeksjoner på, da de ikke bare er effektive, men også trygge. Bekymringen for utvikling av resistente bakterier er imidlertid forståelig, ettersom konsentrasjonen av aktive stoffer kan variere betydelig mellom forskjellige produsenters produkter. Alle Antibac® hånddesinfeksjonsprodukter har en alkoholkonsentrasjon på minimum 70 %, som er det som kreves for at hånddesinfeksjon skal ha god effekt på mikrober. De aller fleste produktene har 85 % med en nøye sammensatt formel bestående av blant annet etanol med farmasøytisk kvalitet. Dette gir en mildere lukt og optimal effekt på grampositive og gramnegative vegetative bakterier (inkludert MRSA, VRE, mykobakterier), ulike kappekledte virus (HIV, influensavirus, Hepatitt B og C, Covid-19) og gjærsopp.

Håndsprit inneholder skadelige stoffer – sant eller usant?

Usant.

Antibac® Hånddesinfeksjon er utviklet for alle typer hudtyper, inkludert sensitiv hud. Den inneholder verken parfyme eller fargestoffer, og er også tilsatt et fuktighetsgivende middel som hjelper huden å bevare sin naturlige fuktighetsbalanse. Av denne grunn er den autentiske og originale Antibac® et trygt valg, selv for de som må desinfisere hendene ofte.  

Antibac® – originalen siden 1922

  • Svært god effekt på både bakterier og ulike virus – i tillegg til gjærsopp
  • Virker raskt: 30 sekunders kontakttid
  • Dermatologiske testet: gir ikke allergisymptomer eller annen hudirritasjon
  • Inneholder ikke parfyme eller fargestoffer
  • Utviklet for hender som desinfiseres ofte og brukes i utstrakt grad i helsevesenet
  • Er mindre belastende for huden enn håndsåpe: tilsatt det fuktighetsgivende middelet glyserol
  • Inneholder kun veganske ingredienser
  • Mild spritlukt

Lær mer om Antibac® desinfeksjon