Reduser smitterisikoen med effektiv rengjøring og desinfisering

God håndhygiene kombinert med daglig rengjøring og desinfisering av områder hvor mange mennesker ferdes, minsker smitterisikoen og gir økt komfort og trygghet.

Håndhygiene er en enkel og effektiv måte å stoppe smitte på. Vask hendene ofte og bruk Antibac® når du ikke har vann og såpe raskt tilgjengelig. Ved hyppig håndvask er det viktig å velge en mild såpe som ikke tørker ut hendene. I tillegg er det lurt å bruke en fet og pleiende håndkrem.

Bruker du en tilstrekkelig mengde med Antibac® hånddesinfeksjon vil glyserolen som er tilsatt væsken være mykgjørende og fungere som et supplement for å holde huden sterk og sunn.

Les også: Slik tar du vare på hendene dine

Godt renhold reduserer smittefare

Antibac Hånddesinfeksjon gir deg raskt og enkelt rene hender når du er på farten

Utover god håndhygiene er også rengjøring og desinfisering av overflater og kontaktpunkter en effektiv måte å forebygge spredning av smitte på.

Undersøkelser viser at koronavirus og influensavirus kan sveve lenge i luften og spre seg langt før de lander. Her kan de overleve i mange timer og dermed smitte via indirekte kontakt med hendene våre.

For å begrense smittespredning er det derfor viktig med daglig rengjøring, spesielt på steder hvor mange mennesker ferdes. På steder hvor personer har oppholdt seg, som enten er smittet eller mistenkt smittet med virus, er det også viktig å desinfisere alle kontaktpunkter. 

Veiledning for rengjøring og desinfisering ved smitteutbrudd

Grundig rengjøring med universalrengjøringsmidler utføres der hvor den smittede personen har oppholdt seg. Det er viktig at det da brukes engangskluter og engangsmopper. Vær spesielt oppmerksom på å rengjøre kontaktpunkter og kontaktflater som baderomservant, toalett, dørhåndtak, lysbrytere og kjøkkenbenk.

Avfall fra rengjøringen og forurenset utstyr skal med én gang pakkes i en separat avfallspose som forsegles og kastes som restavfall. Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader.

Rengjøring og desinfisering av kontaktpunkter hindrer indirekte smitte
Desinfisering av kontaktpunkter hindrer indirekte smitte

Etter rengjøring skal kontaktpunkter og kontaktflater desinfiseres. Til dette bruker man overflatedesinfeksjonsmidler med dokumentert effekt på virus (EN 14476). Det er viktig at overflaten er våt under hele kontakttiden som er angitt på produktet etikett. 

Ved bruk av alkoholbasert overflatedesinfeksjon som Antibac bør du sjekke om overflaten tåler alkohol. Er du usikker, kan du teste på et lite synlig område først. Antibac overflatedesinfeksjon egner seg ikke til skinn, kunstskinn, lær og tekstiler. 

Et alternativ er å bruke alkoholfri desinfeksjon som for eksempel Oxivir Excel, dersom overflaten tåler vann og syre (hydrogenperoksid).

Under rengjøring og desinfisering bør du være oppmerksom på å beskytte deg selv ved å bruke personlig verneutstyr/hansker. Arbeidstøy og sko skal være lette å vaske. Når du skal rengjøre et rom hvor en smittet person har oppholdt seg, anbefales det å bruke engangsbeskyttelsesutstyr som er væskeavvisende og langermet, samt hansker. Hansker skal tas av uten å berøre yttersiden. Husk at du skal gjennomføre korrekt håndhygiene både før og etter bruk av hansker.