Denne mor-datter-duoen har gjort karriere på samme arbeidsplass: «Noen ganger har jeg lurt på om jeg burde behandle moren min annerledes enn andre».

"Rydd opp etter deg, moren din jobber ikke her!" kan du lese i pauserommet på en eller annen arbeidsplass. Men hva om moren din faktisk også jobber der?

Sanna Touru og moren Pauliina Sammelvuo har begge jobbet på Kiiltos avdeling i Lempäälä (Finland) hele sitt voksne liv. Pauliinas karriere i Kiilto startet for førti år siden, da hun begynte som kontorassistent i en alder av 19 år. Siden den gang har hun jobbet som sentralbordoperatør, ekspeditør, ordrebehandler, resepsjonist, regnskapsmedarbeider og lønnsmedarbeider. I sin nåværende stilling som Cash Management Specialist har hun jobbet i nesten ti år. "Å, hvilket tidsperspektiv! Når jeg ser tilbake, føles tiden så kort, og når jeg ser fremover, føles den lang", sier Pauliina.

For Pauliinas to barn, Sanna og Ville, har mors jobb alltid vært ensbetydende med Kiilto. Da Sanna var 15 år og lurte på sommerjobbmuligheter, var det naturlig å søke jobb hos Kiilto. Sanna fikk jobben som sommerpraktikant i to uker. Sommeren etter ble Sanna invitert tilbake. I løpet av studietiden jobbet hun i Kiilto i sommer- og vinterferiene, blant annet i resepsjonen og i økonomiavdelingen. "Det var starten på Sannas karriere i Kiilto", sier de begge.

Etter videregående reiste Sanna rundt i verden og søkte seg inn på universitetet, men kom alltid tilbake til Kiilto om sommeren. "Jeg fortsatte med dette i tre år, og så ble jobben min i Kiilto fast", sier Sanna. I dag har Sanna tittelen Assistant Controller.

Støtte fra begge sider

Mor og datter jobber altså i samme selskap, i samme forretningsområde og i samme økonomiavdeling. Hvordan er det?

"Å jobbe med moren min er ikke annerledes enn å jobbe med andre kolleger, for jeg har lært meg å behandle alle med respekt. Noen ganger har jeg lurt på om jeg skal behandle moren min annerledes enn andre. Jeg har alltid kommet til samme konklusjon: Nei, moren min er moren min uansett hvor jeg er", sier Sanna.

For Pauliina har morsrollen på arbeidsplassen krevd mer refleksjon. "I begynnelsen var det litt utfordrende å være en likeverdig kollega og ikke ta på seg en morsrolle og veilede Sanna i arbeidet, men la henne gjøre ting selvstendig og på sin egen måte", sier hun.

I dag støtter de hverandre, og Pauliina får tips fra datteren om blant annet teknologi. "Ting forandrer seg, og det er bra. Vi har begge vår plass, vår erfaring og vår visjon. Tradisjon og fremtid hånd i hånd." sier Pauliina. Sanna forteller at hun får emosjonell støtte fra moren: "Jeg tror det er en fordel at vi er på samme arbeidsplass. Vi kjenner hverandre ut og inn."

Felles minner

"Jeg husker fortsatt da mamma ga meg "tipset" den første sommeren om ikke å komme til kontoret med shorts på. Dette rådet husker jeg fortsatt mange år senere", ler Sanna.

Pauliina husker hvordan folk pleide å sette fra seg kaffekopper og andre ting i møterom og på skrivebordene. "Da en kollega sa at de burde henge opp et skilt med teksten 'Rydd opp etter deg, moren din jobber ikke her!', syntes Sanna det var morsomt at ikke alle har en mor som jobber her."

Mor-datter-duoen er godt kjent for andre Kiiltonianere. Sanna forteller at hun på jobben ofte blir møtt med at hun er en kopi av moren. "Jeg er stolt av det: hardtarbeidende, effektiv og dyktig."