Østersjødagen feirer havet, forteller om tilstanden og inspirerer til konkret handling

Østersjødagen ble lansert av John Nurminen Foundation, og er en årlig begivenhet til ære for havet. I tillegg til feiringen, er formålet med Østersjødagen å gi informasjon om havets mangfoldige natur, kultur og historie.

Østersjødagen feires hvert år den siste torsdagen i august, med forskjellige arrangementer og aktiviteter. Målet er å inspirere folk til konkrete tiltak for Østersjøens beste, og oppleve deres eget unike hav. Kiilto startet samarbeid med John Nurminen Foundation i begynnelsen av 2021, og deltar nå for første gang på Østersjødagen. Nesten alle land Kiilto opererer i, ligger ved Østersjøen eller nedslagsfeltet.

«Miljøet og beskyttelsen av det er en del av hverdagen og kulturen hos Kiilto. Ideen om å delta i Østersjødagen føltes naturlig med en gang. Nesten alle Kiiltos operasjonsland ligger ved breddene av Østersjøen.  Selv om vi deler bekymringen for havets tilstand, ønsker vi på Østersjødagen spesielt å feire dets unike karakter», sier Kiiltos merke- og kommunikasjonsdirektør, Eeva Solja

Delta i fotoutfordringen og doner!
Kiiltos medarbeidere ønsker å inspirere andre som bryr seg om havet og miljøet, til å gjøre gode ting sammen. En enkel måte å bidra på, er å delta i Kiiltos fotoutfordring. Hvert bilde som legges ut på sosiale medier med emneknaggen #Kiiltoforthebalticsea, øker donasjonen til John Nurminen Foundation i tillegg til den årlige støtten. Motiv for bildet kan velges fra tre temaer, og kanalene for å legge ut bilder er Instagram, Twitter, Facebook og LinkedIn. Utfordringen starter 15. juli og slutter 28. august 2021, som er den offisielle dagen for feiring av finsk natur.

Østersjømenyen
Østersjøen og mange innlandsvann lider av overdreven næringsinngang, noe som kan avhjelpes ved å spise sunn og miljøvennlig fisk fra Østersjøen.  Kiilto tilbyr en spesiell Kiilto-oppskrift, utviklet sammen med kokk Mikko Uosukainen for Østersjøen. Nettstedet for Østersjødagen tilbyr mange flere tips for å ta Østersjø-vennlige valg. Forbered en velsmakende Østersjørett med Kiiltos oppskrift, eller lag din egen rett. Ta et bilde og legg det ut på sosiale medier med hashtag #Kiiltoforthebalticsea.

En dukkert i vannet
Den økologiske tilstanden til vannveiene, blir ofte smertefullt tydelig om sommeren – når algevekst forhindrer svømming. På Østersjødagen oppfordres folk til å ta en dukkert i sjøen eller i vann klokken 18:00 (kl. 17:00 norsk tid). Du kan selvfølgelig også ta en dukker når det passer deg best. Husk alltid å sette sikkerheten først! Du kan delta i fotoutfordringen ved å hoppe ut i eller til og med bare dyppe en tå i vannet – hvor som helst i landet mellom 15. juli og 28. august 2021, og legge ut et bilde av det med emneknaggen #Kiiltoforthebalticsea.

Plukking av søppel
Uansett om det ble kastet nær kysten eller i innlandet, kommer alltid søppelet seg til vannveiene. Du kan delta Østersjødagen ved å plukke søppel når du er ute og nyter naturen, på vei til eller fra jobb, eller på et søppelplukkingsoppdrag med venner og kolleger. Legg ut et plukkebilde med emneknaggen #Kiiltoforthebalticsea. Kiilto-ansatte vil også være på farten på Østersjødagen, med et søppelplukkingsarrangement organisert av Origin by Ocean. Vi vil også utfordre andre samarbeidspartnere til å delta.

For hvert bilde som deltar i fotoutfordringen, vil Kiilto donere 0,50 euro til John Nurminen Foundation. La oss arbeide for å samle inn ytterligere 5000 euro til beskyttelse av Østersjøen og dens kulturarv! Du kan se bildene som ble lagt inn i utfordringen på Kiiltos nettsted (Kiilto for the Baltic Sea – Kiilto). Reglene for fotoutfordringen er tilgjengelig her