Antibac feirer 100 år

Det finnes kun én Antibac®, og den feirer 100 år i disse dager. Selv om navnet Antibac® ikke ble lansert før i 2001 er det i år hundre år siden vi begynte å produsere ren sprit til desinfeksjon.

Antibac® har for lengst blitt synonymt med trygghet og kvalitet og har blitt en naturlig del av hverdagen for svært mange som jobber i helsesektoren.

Desinfisering har hatt stor betydning for å redusere smitteutvikling og fare for alvorlig sykdom og død. Da Korona-pandemien slo ned i 2020, var det meningsfylt å få være en del av løsningen for å redusere smitte, forteller administrerende direktør, Henrik Skibrek.

I tillegg til enkle og effektive løsninger har den en mild lukt og sørger for at hyppig bruk ikke fører til tørre hender. Selv om det i dag finnes mange produsenter og merker innen desinfeksjon, er det fortsatt bare Antibac® som er Antibac®.

Person som jobber i helsetjenesten (hvit uniformsskjorte) desinfiserer hendene sine ved å bruke albuen på en lang dispenser-hendel for Antibac

Dette er Antibac®
– Produktene har dokumentert effekt og desinfiserer raskt og effektivt.
– Antibac® inneholder glyserol bidrar til at huden bevarer sin naturlige fuktighetsbalanse og holder seg myke.
– Vårt laboratorium har forsket frem en sammensetning som gir huden fuktighet uten at hendene virker klebrige. Konsistensen gjør væsken lett å gni inn, og den når ned i alle furer og hudlinjer.
– Den unike sammensetningen gjør Antibac®-produktene effektive og behagelige å bruke – et direkte resultat av laboratoriets forskning på effekten av ulike alkoholsammensetninger.

Historien til Antibac®

Det hele startet i 1922 da Vinmonopolet satte i gang produksjon av B-sprit. B-sprit var en ren alkohol til teknisk, medisinsk og vitenskapelig bruk, og det var kun spesielle yrkesgrupper som leger, tannleger og veterinærer som hadde lov til å kjøpe visse mengder av denne rene brennevinen. Det ryktes riktignok at noen bestilte litt ekstra før jul og påske. B-spriten – også kalt legesprit og rumpesprit – var etter sigende ikke så ille i kirsebærlikøren. I dag er desinfeksjonsmidler gjort udrikkelige med denatureringsmidler.

Antibac er fremstilt av etanol med farmasøytisk kvalitet og har blitt utviklet og forbedret gjennom årene, blant annet for å tilpasse produktet hud som er utsatt for det norske klimaet med tørr, kald luft om vinteren. Den sterke spritlukten er borte, og tilsetting av blant annet det fuktighetsgivende middelet glyserol har gjort Antibac® myk og skånsom for hender og hud.

Etter hvert så man behovet for å gi denne desinfeksjonsspriten et navn, og i 2001 ble merkevarenavnet Antibac® etablert av Arcus. Antibac ble så skilt ut som et eget selskap (Antibac AS) og i 2019 ble det kjøpt opp av finske Kiilto hvor merkevaren Antibac® i dag lever og utvikles videre.

Gjennom Korona-pandemien har merkenavnet Antibac® blitt synonymt med hygienisk håndsprit og har vært en selvfølge på store arrangementer, kjøpesentra, restauranter, festivaler og andre steder hvor mange mennesker møtes.

Etter koronaen har folk forstått viktigheten av god håndhygiene. Kunnskapen er høyere, og vi har etablert nye vaner. Og ikke minst: Vi har fått høyere forventninger til gode desinfeksjonsmidler. På lik linje som at en butikk eller et hotell har sin signaturduft, er også kvaliteten på desinfeksjonen viktig for å skape en god totalopplevelse, sier Ann-Mari Østtorp. Hun har jobbet 17 år med Antibac, først i Arcus som etablerte merkenavnet og nå som prosjektleder i Kiilto som eier og produserer merkevaren.

I år er det 100 år siden vi begynte å produsere ren sprit til desinfeksjon